Húsos ládák felhasználása az élelmiszeriparban napjainkig

A húsos műanyag ládák és tárolók először a 20. század derekán, 1959-ben jelentek meg az élelmiszeriparban. Az első felhasználási terület a hal tárolásra terjedt ki, de a hasznosságukat látva az iparág teljes egészében gyorsan megjelentek a műanyag ládák. Azóta sok minden változott az élelmiszeriparban. A csomagolási eljárások pedig követték az egyre növekvő elvárásokat (például HACCP) hatékonyság, költségmegtakarítás, higiéniai megfelelőség tekintetében. A húsos ládáknak képesnek kell lenniük, hogy a feldolgozástól követően a kiskereskedelemig hatékony tárolási megoldást nyújtsanak. A 20. század végén és még inkább az új millennium éveiben pedig fontossá vált, hogy mind emberi mind gépi mozgatásra használhatóak legyenek ezek a tároló eszközök.

húsos műanyag ládák

A logisztikai folyamatok zavartalan végrehajtása érdekében a húsos műanyag tárolók kialakítása a hatékonyság maximalizálására törekszik. Ebben segít például a tárolók kanbanozhatósága vagy a színkombinációs kialakítás. Anyagfelhasználás szempontjából ma már képesek a nagy csomagolástechnikai vállalatok olyan műanyag hústároló ládákat gyártani, amelyek képesek kibírni a fagyasztóházak és a gőzkezelések eljárásait a termék sérülése nélkül. A higiéniai elvárások tekintetében pedig az európai és nemzetközi standardeknek való megfelelés e fő szempont. Ebben a por és piszok felhalmozódás gátlása és a könnyű moshatóság a legfontosabb tényezők a kialakításuk során.