Elektromos kazán: a jövő fűtésének segítője?

ápr 27, 2021

A magyar energetikai piacon és így közvetlenül a háztartásokban egy igen kitett pozícióban vagyunk. Mivel természetes, jóhatékonyságú fosszilis energiahordozónk nincsen így nagy mértékben ki vagyunk szolgáltatva a világpiaci áraknak. Azonban a megújuló energiaforrások hatékonyságának rohamos javulása, illetve a a klímaváltozás miatti szükség ezt meg kell hogy fordítsa a következő tíz évben. Ennek az otthonokban történő lecsapódása lesz a fűtési rendszerek modernizálása, melynek egyik főszereplője az elektromos kazán.

Az elektromos kazán, mint fenntartható megoldás

Mivel ez a típus csak elektromos áramot használ, így egyértelműen tudja hasznosítani a szél, nap illetve egyéb megújuló energiaforrások energiáját. Ez nem csak az aggregált szennyező kibocsátások csökkentésében játszik nagy szerepet, de lokális, településszintű légszennyezést is csökkenti. Ezzel javítja a levegőminőséget, azátlagos élettartamot és magát a közérzetés is embernek és állatnak egyaránt. A kormosodási problémák megoldásával pedig a karbantartási, baleseti és szervizelési kockázatok is csökkenek.

elektromos kazánok

A központilag előállított és szabályozott energiatermelés kiváló módja volt az előző évszázadban az energia nagy tömegekhez való eljuttatásában. Azonban ez kockázatot is jelent a rendszer egészének a működésére, például egy természeti katasztrófa esetében. A geotermikus és napelemes lakásokba és házakba történő energetikai integrálás viszont decentralizálja a rendszert, ezzel csökkentve az ilyen jellegű problémák eshetőségét. Sőt hosszú távon lehetségessé válik a családok számára a nullszaldós energiafogyasztás, vagy akár a plusz energia termelése a közösség számára.

Hol és milyen villynakazánt érdemes vennünk?

A lehetőségek remekek manapság, hiszen az interneten gyoran és hatékonyan tudunk tájékozódni a különböző lehetőségekről. A Kazán Webshop (elérhetőség: https://www.kazanwebshop.hu/spl/344518/Elektromos-kazan) például modellek tucatjait vonultatja fel. Itt csupán azt kell meghatároznunk, hogy mekkora teljesítményre van szükségünk és hogy miként fér el a a beépíthető területeken. Azonban érdemes még egy lépéssel tovább mennünk és olyan kazánt választanunk amely képes az okosotthon rendszerekkel való integrációra.