Amit a xenon izzók cseréjéről tudni érdemes

aug 30, 2021

A xenon izzók cseréje a hagyományos izzók cseréjénél bonyolultabb művelet, ezért azt érdemes minden esetben szakemberre bízni. Az egyes autószervizek szolgáltatási körébe tartozik egy sor művelet, amelyet szakszerűen el kell végezni, ha a xenon izzó lila és rózsaszín fényt bocsájt ki (sokszor ez jelzi ugyanis annak meghibásodását), vagy egyáltalán nem világít. Lássuk, mit érdemes tudni a xenon izzók cseréjéről.

xenon izzó

Mik azok a xenon lámpák?

Ha úgy gondolod, hogy lecseréled hagyományos izzólámpádat a gépjárművedben, óriási előnyre tehetsz szert egy másik alternatívával: xenon izzó beépítése a kocsidba ugyanis sokkal tartósabb megoldást jelent a halogén izzónál. Mivel a xenon izzó nem tartalmaz izzószálat (elektródával van felszerelve), így nem is tud a rezgések következtében kiégni. Az elektródák fényívet generálnak, és jóval megbízhatóbb fényforrást garantálnak. Nem beszélve arról, hogy a xenon izzó színe nagyon hasonló a napfény színéhez, ellentétben előnyével, amely sárga színben “pompázik”. Nem véletlen tehát, hogy a 90′-es években fokozatosan elkezdték helyettesíteni a xenon izzók a hagyományos izzókat.

Miért szakszervizbe vigyük cseréltetni xenon izzónkat?

Miután a xenon lámpának több ezer Volt feszültségre van szüksége, hogy megfelelő fényívet tudjon produkálni, ezért kell szervizben cserélni az izzókat. Ha ugyanis magunk próbáljuk meg kicserélni, az nem csupán balesetveszélyes lehet, hanem az autó elektronikájában is komoly károkat okozhatunk. A xenon izzók szolgáltatási köre a következő tevékenységeket foglalja magában:

  • El kell távolítani a fényszóró hátsó burkolatát
  • Le kell választani az elektromos kábelt, majd el kell távolítani az izzó tápegységét
  • El kell távolítani a xenon izzót
  • Be kell helyezni az új izzót
  • Ismét csatlakoztatni kell az áramellátáshoz
  • Vissza kell helyezni a fényszóró hátsó burkolatát

Xenon izzókat csak párban lehet cserélni – mivel általában hasonló élettartammal rendelkeznek az egyes darabok, így ha az egyik meghibásodik, bizonyosan hamarosan követni fogja a másik is a példát. Nem beszélve arról, hogy időbe telik, mire megkapják a megfelelő árnyalatot.