RFID olvasó: mi ez, és milyet érdemes venni?

nov 10, 2021

AZ RFID olvasó rendkívüli módon sokoldalú készülék, amelynek számos iparág számos feladatköre nagy hasznát veszi. Ez az első hallásra kissé bonyolultnak hangzó technológia talán sokakat gondolkodóba ejt, vajon mit is takarhat a kifejezés. Pedig bizonyára sokszor találkoztunk már vele a hétköznapi életben, csak nem realizáltuk. Mai bejegyzésünkben érdekes tényeket és hasznos információkat olvashatsz tarts velünk és tudj meg többet!

RFID olvasó: mi ez, hogyan működik?

Az RFID olvasó az az eszköz, amely arra szolgál, hogy leolvassa az úgynevezett RFID címkék memóriájában tárolt adatokat. Az RFID angol eredetű mozaikszó, amely a radio frequency identification kifejezést takarja, jelentése rádiófrekvenciás azonosítás. Ezzel a technológiával számos adat tárolható egy egyszerű, kisméretű címkében.

Az RFID olvasókhoz általában antennákat csatlakoztatnak. Hogy mennyit, az az alkalmazás követelményeitől és a készüléktől függ: általában egy, de több mint  is lehet. Ha több antenna is csatlakoztatva van, az RFID olvasó úgynevezett RFID kapuként működik. Ezeken a bizonyos antennákon sok múlik: akkor tudnak hatékonyan működni az olvasók, ha a megfelelőeket választjuk ki hozzájuk. Az olvasók különböző módokon képesek kommunikáni az ún. felügyeleti rendszerrel: köztük például olyan szabványos interfészek segítségével, mint a GSM vagy a Wi-Fi.

Ilyen RFID olvasót érdemes választani

Ha RFID olvasók vásárlása a cél, először a márkajelzést kell megkeresni! Az a helyzet, hogy ebben a szcénában érdemes a prémium márkákkal kapcsolatos pozitív előítéleteinkre hallgatni, hiszen minőségben nem érdemes kompromisszumot kötni. Ilyenek például a Zebra, a Nordic ID vagy az Alien Technology.

Érdemes olyan RFID olvasó készüléket választani, amelynek meghatározható a mozgásiránya. Fontos még, hogy a gyártósoron közvetlenül használható legyen, és egyszerre több jelölést is le tudjon olvasni, még azokat is, amelyek nem láthatók. Érdemes meghagyni a lehetőséget az RFID kapu építésének is.