Cukorbetegség kezelése: miért kell időben diagnosztizálni?

nov 30, 2021

A cukorbetegség a leggyakoribb anyagcsere betegség a világon. Magyarországon a társadalom több mint 10 százaléka érintett – ez a 10 milliós lakosságot nézve több mint 1 millió ember. Az diabétesz, mint anyagcserezavar az orvostudomány mai álláspontja szerint nem gyógyítható. Azonban ha időben diagnosztizálják a betegséget, és megfelelő, páciense szabott kezelést kapnak a betegek, akkor az állapotuk tünetmentesíthető, életminőségük pedig jelentősen javítható. A cukorbetegség kezelése mindig ugyanabból a három pillérből áll össze: lássuk, hogy melyek ezek!

Gyógyszeres/inzulinos terápia a cukorbetegség kezelésében

A gyógyszer vagy inzulinos terápia elengedhetetlen a cukorbetegség kezelésében. Az egyes típusú diabétesz esetében inzulinos módszert alkalmaznak, míg a kettes típusnál gyógyszeres terápiát alkalmaznak a diabetológus orvosok. Mivel az egyes típusnál egyáltalán nem termelődik a vércukor lebontását segítő hormon, az inzulin, ezért ezt külsőleg injekciós formában kell pótolni. A kettes típusnál azonban csak részleges hiba van az inzulin megtermelésében, ezért ott orális, tablettás kezelés is elégséges.

cukorbetegség kezelése

Étrend terápia a diabétesz kezelésében

A gyógyszeres kezelési módszer semmit nem ér, ha nincs mellette teljes életmódváltás. A szigorú cukorbeteg diéta már szinte egybeforrt a diabétesz nevével. Ugyanis amikor valakit cukorbetegséggel diagnosztizálnak, akkor igencsak sokféle élelmiszerről le kell mondania. Köztük a cukros ételekről, magáról a cukorról, és minden olyan tápanyagról, amelyek az egyeszerű szénhidrátok közé sorolhatók. Ilyen például a fehér lisztből készült péksütemények és tészták. Helyette azonban lehet fogyasztani teljes kiőrlésű alternatívákat, valamint olyan köreteket, amelyek GI-értéke alacsony.

Mozgás és cukorbetegség

A diabétesz kezelésében a mozgás is kiemelt szerepet játszik. Az aerob vagy kardió sportok kiválóan csökkentik a vércukorszintet, segítenek egyensúlyban tartani. Főleg a kettes típus esetében javasolt a rendszeres mozgás minél gyorsabb életmódba iktatása. A sport segít megszabadulni a felesleges kilóktól, valamint engedélyt ad extra kalóriák bevitelére is. Ez nagyon fontos a cukorbetegeknél.