Nem mindennapi megoldások otthonunkban

febr 15, 2022

Otthonunkat időnként érdemes korszerűsíteni, újítani. Ha használt lakást vagy házat vásárolunk, akkor előbb-utóbb biztosan belefutunk valamibe, ami már elavult és felújítást igényel. Egyes beruházások könnyebbek, mások pedig komoly anyagi beruházást és szakértelmet követelnek. Az egyik ilyen alapos átgondolást érintő felújítás a nyílászáróknak a kicserélése.

fa-alu ablak

Nyílászárók újragondolása, hagyományos és modern megoldások

A nyílászárók lecserélése nem kis meló, hiszen egyrészt költséges beruházásról van szó, másrészt pedig türelmet és alapos átgondolást és tervezést igényel. A befektetés azonban megéri, hiszen egy régi nyílászáró jelentősen meg tudja keseríteni az életünket kényelmi és anyagi szinten is. Az új ablak kiválasztásakor az anyagi szempontok mellett a legfontosabb a minőség, a tartósság és a kiváló hőszigetelés. Rengeteg jó megoldás és anyag elérhető ma már. Ha igazi melegségre vágyunk, akkor ott vannak a fa ablakok, ha modern megjelenést szeretnénk, akkor ott az alumínium, ha pedig a mai hagyományos utat járjuk, akkor pedig a műanyag ablakok lehetnek a megfelelőek otthonunkba. Vannak azonban kombinált megoldások is, ha vegyes megjelenést preferálunk. Ilyen például a fa-alu ablak is. Mitől különleges ez a megoldás? Kívülről letisztult, modern megjelenést ad az alumínium dizájnja. Belülről azonban melegséget ad a fa a szobáknak. Így szuperül tudunk különböző stílust is képviselni kívül és belül. Mikor válasszuk ezt a megoldást? Ha kívülről letisztult, elegáns megjelenést szeretnénk, belül azonban a hangulat, a melegség, a bútoraink miatt azt szeretnénk, hogy a fa domináljon.

Mire figyeljünk, ha kicseréljük a nyílászáróinkat?

Mindenképpen sok ajánlatot kérjünk be, hogy alaposan körbe tudjuk járni a piacot. Egyes cégek között nagy eltérések lehetnek nemcsak árban, hanem egyéb szempontokban is. A legfontosabb különbség természetesen az árban van. Sajnos az alapanyag és a fa árak növekedése miatt arra ne számítsunk, hogy olcsón meg fogjuk tudni oldani a cserét. Egyes cégeknél eltérhetnek a felmérési költségek, a kiszállítási költségek és a beépítési költségek is. Másik fő fontos szempont a gyártás ideje. Ezeket mind figyeljük az ajánlatok esetében. Gondoljunk arra azonban, hogy csak egyszer kell végigvigyük ezt a beruházást és utána megint 20-30 évig nem kell ezzel foglalkozzunk. 🙂