Így védheti meg márkáját

márc 26, 2022

A brand, magyarul márka nélkülözhetetlen része a gazdasági életnek. A márka biztosítja a vevőt arról, hogy olyan minőséget kap, amire számít. Emiatt nem csak a márkaépítés a fontos, hanem a márka jóhírének való megőrzése, továbbá védelme az illetéktelen felhasználástól. Természetesen a legnagyobb márkák hatalmas összegeket elköltve se tudják megakadályozni minden egyes esetben az illetéktelen brand felhasználást, mindenki találkozhatot már off-brand termékekkel, amik kísértetiesen hasonlítanak az eredetihez. KKV-k esetében szerencsére emiatt kevésbé kell aggódni, elsősorban a globális márkák küzdenek ezzel. Ugyanakkor a szellemi tulajdon jogtalan felhasználása Önnel is megtörténhet, és ha nem vigyáz rendkívül rosszul járhat.

Emiatt fontos, hogy hivatalosan is jelezze márkája egyedülállóságát, védjegy bejelentés által. Ez amiatt se elhanyagolható, hogy ha Ön nem jegyzi be márkáját idejében, egy kevésbé morális versenytárs, vagy akinek valamilyen hasonló dolog jutott eszébe, bejegyezhet a vállalata márkájához hasonló brandet. Ez esetben pedig cége veszélybe is kerülhet, hisz a bíróságon a versenytárs érvelhet későbbiekben a jogtalan felhasználással, hisz jogilag hozzá van bejegyezve.

Védjegyoltalmi ügyek

Védjegy bejelentés ügyvédi iroda segítségével

A védjegybejelentést a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala felé szükséges megtenni elektronikusan, az eljárás során és azt követően is szükség van szakmai, ügyvédi segítségre.

Érdemes olyan ügyvédet választania, aki jártas a vállalati, céges ügyekben. Fontos az is hogy tanácsadással is segítse a folyamatot, ne csupán a szükséges feladatokat végezze el. Érdemes nem csak arról tájékozódnia ügyvédje segítségével, hogy milyen dokumentumok, igazolások szükségesek a védjegy bejelentéséhez. Hanem az is rendkívül fontos, hogyan védelmezheti márkáját, mit tehet, ha jogtalanul felhasználja egy másik fél? Erről részletes tájékoztatást ügyvédje adhat majd.

Védjegyoltami ügyek esetében mi dr. Bodó Gergely ügyvédi irodáját ajánljuk! Debrecenben és Nyíregyházán is található irodája, de online is elérhető. Utóbbi esetben pedig csak a legfontosabb esetekben pl. aláíráskor szükséges irodájukban találkozni.