Őszi durumbúza vetőmagok Magyarországon

ápr 26, 2022

Az emberek étkezési szokásait nagyban meghatározzák a trendek, melyek főként a médián keresztül érnek el hozzájuk. Gyakran nehéz eligazodnunk a sok információ között, hogy éppen mit is érdemes fogyasztanunk, mit nem, és éppen miért. Ezért érdemes mindig alaposan utána járnunk mindennek. Viszont bárhogyan is gondolkodunk erről, azt elmondhatjuk, hogy az utóbbi években, évtizedekben elindult egy hullám, de nevezhetnénk szemléletmódnak is, mely az egészséges étkezést, alapanyagokat helyezi középpontba. Az egyik ilyen a lisztek témája, azon belül is a durum, mint egészséges opció. Természetesen ugyanúgy találkozunk a könnyen elérhető gyorsételekkel, de egyre többen figyelnek oda az étkezésükre és az egészségükre is. Az egészség és az étkezés pedig nagyon szorosan összefügg egymással.

 

Durum a táplálkozásban

 

Az étkezési szokások változásának hatására a durum búzából készült termékek felhasználása és fogyasztása előtérbe került. A durum búza őrleménye a lisztszemcsékkel azonos méretű világos héjrészeket is tartalmaz. A lisztje magas fehérjetartalmú, és tojás hozzáadása nélkül kitűnő tészták készíthetők belőle. Ez jó hír a tojásérzékenyek számára. Továbbá így a koleszterintartalma is nulla. A tojás nélkül készített tészta tárolása higiéniai szempontból is előnyösebb lehet.

 

További előnyei:

Rostban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdagabb, mint a hagyományos búza.

A tészta mellett cukrászsütemények és édes tészták is készíthetők belőle, kenyeret már ritkábban készítenek belőle.

A durum tészták keményítője lassabban bomlik le és szívódik fel, így glikémiás indexe alacsonyabb, mint a szokásos száraztésztáké.

 

Érdemes megjegyezni, hogy a lisztérzékenységben szenvedőknek azonban érdemes kerülni.

 

Növekvő őszi durumbúza vetőmag kínálat Magyarországon

őszi durumbúza vetőmag növekvő kínálat

A vetőmagokat előállító cégek felismerték a piac igényeit, így egyre nagyobb kínálattal találkozhatunk. Amennyiben vetőmag vásárlást tervezünk, érdemes körülnézni és utánajárni a kínálatnak, és kizárólag prémium minőségű őszi durumbúza vetőmagok megvételében gondolkodnunk. Például fontos szempont, hogy volt-e hazai éghajlati- és talajviszonyok között tesztelve, mennyire télálló, vagy mennyire áll ellen a betegségekkel szemben.