Hogyan spórolhatsz a meleg vízen?

ápr 27, 2022

Téged is zavar a víz pazarlás? Szívesen csökkentenéd a víz fogyasztásodat, de nem tudod hogyan? Segítsünk néhány tippel, hogy a következő hónapban már neked is alacsonyabb lehessen a víz számlád.

Különleges szivattyúval a gyorsabb melegvízért

Ha melegvizet szeretnénk engedni a csapból, akkor átlagosan kb egy percig kell folyatni a vizet, míg végül meleg víz érkezik a csövekből. Mindeközben több liter értékes vizet pocsékolunk el. Ez sem gazdaságilag, sem környezetvédelmi szempontból nem ideális.

melegvíz keringető szivattyú a pazarlás ellen

Mi a megoldás?

A használati melegvíz keringető szivattyú nem csak az ipari épületekben, de a családi és bérházakban is nagyon praktikus lehet. Ezzel az eszközzel értékes másodperceket és litereket spórolhatunk meg, ezáltal pedig még értékesebb forintokat, ugyanis nem kell többé annyi időt várni a meleg vízre.
Ez a rendszer lehetővé teszi, hogy a csap megnyitása után azonnal érkezzen a melegvíz a csapból. Így sem kézmosáskor, sem pedig zuhanyzáskor nem kell többé a melegvízre várnunk.
Mégis hogyan működik?
Az eszköznek az a feladata, hogy folyamatosan keringtesse a meleg vizet az elosztórendszerben, ennek hála nem hűl ki a víz és mindig azonnal megérkezik a kívánt hőmérséklet, a csap megnyitása után.

További tippek

Amennyiben nincs lehetőséged a meleg víz keringtető szivattyú beszerzésére, természetesen egyéb módokon is tudsz kevesebb vizet fogyasztani.

  • Palackozd a vizet: újrahasznosítható vizes palackokba tölts vizet magadnak, így egyszerre tudsz nagyobb mennyiséget félretenni.
  • Megfelelő méretű edényeket használj. A főzéshez ne használj nagyobb eszközöket, ezáltal több vizet, mint amennyire ténylegesen szükséged van.
  • A fagyasztott ételeket ne folyó víz alatt olvaszd ki. Inkább tedd éjszakára a hűtőbe.
  • Ha a jégkocka leesett a földre, ne dobd ki! Hasznosítsd újra: add a növényeknek, vagy a házikedvenced tálkájába.
  • Ne töltsd tele a kannát. Csak annyi vizet tölts magadnak, amennyit meg is iszol. Ne kelljen a felesleget kiönteni.