Home office, avagy a távmunka bevezetése hatékonyan

júl 25, 2022

A COVID járvánnyal a szerencsésebbek, akik nem veszítették el állásukat, home office-ba kényszerültek. Az átállás nem lehetett egyszerű, különösen ami az IT részt érinti. A vállalatoknak hirtelen több száz, vagy több ezer alkalmazott otthoni munkáját kellett lehetővé tennie. Persze ma már a különböző felhőszolgáltatásoknak köszönhetően ez könnyebben ment. Ezek előtt a home office meg sem valósulhatott volna. Habár úgy tűnik, a járvány kezd lecsengeni, a cégek többsége nem állt vissza az iroda központú munkára, hiszen látta, hogy a folyamatok ugyanúgy működnek, az eredmények pedig továbbra is jönnek. Összeszedtük, mik a legfontosabb lépések és szoftverek, amikkel megvalósítható a távmunkavégzés.

migrálás

Felhőbe költözés

Ha a vállalat munkafolyamatai és szoftverek on-premise működnek, és a dokumentumokat is fizikálisan tároljuk és írjuk alá, akkor a home office-hoz ezen változtatni kell. Mindent a felhőbe kell költöztetni. Ennek a folyamatnak egyes részeit mi magunk is el tudjuk intézni, például előfizetünk egy felhő alapú tárhelyre, ahova feltölthetjük a dokumentációkat. A teljes migrálást azonban érdemes szakemberekre bízni. Ők tudják a leggördülékenyebben véghez vinni úgy, hogy ne legyenek nagyobb kiesések a munkafolyamatokban. Emellett ők tudják, hogy az adott vállalatnak milyen felhőszolgáltatásokra van szüksége, és melyek azok, amik feleslegesek lennének.

Online kommunikáció

A home office nem jelenti azt, hogy innentől kezdve a kollegák nincsenek kapcsolatban egymással. A költözés után ez az egyik legfontosabb, amit lehetpvé kell tenni megfelelő programokkal. A cég profiljától és a közös munka mennyiségtől függően érdemes olyat választani, ami nem csak a csetelést, e-mailezést, de a hang- és videóhívásokat is lehetővé teszi. Így tud leghatékonyabban működni a csapatmunka és így lehet hatékonyan egyeztetni, tárgyalni rendszeresen távolról is.

Felhő alapú tárhely és digitális aláírás

Ha nem vagyunk az irodában, akkor hiába sorakoznak a dossziék a polcokon, nem fogunk hozzájuk férni. Érdemes ezért a felhőben térolni mindent. Sok papírra kell a vezető aláírása? Semmi gond, ezzel sem kell őt nyaggatni és rohangálni utána. Egy hiteles, digitális aláírással kényelmesen, otthonról írhat alá mindent.