Üzleti intelligencia röviden, érthetően: a Power BI-ról

aug 28, 2022

Ha egy vállalat versenyképes szeretne maradni, akkor elkerülhetetlen, hogy együtt fejlődjön a technológiával. Az üzleti folyamatok közül, amit csak lehet érdemes digitalizálni, automatizálni, az adatok kezelését pedig szoftverekre bízni. Utóbbi esetre alkalmas a Power BI is. Cikkünkben röviden elmondjuk, mi is pontosan az üzleti intelligencia jelentése, és ejtünk néhány szót a Power BI-ról is.

üzleti intelligencia

Mi az üzleti intelligencia

Mint az a bevezetőből már kiderült, az üzleti intelligencia lényege, hogy nagy mennyiségű adatot kezeljen, dolgozzon fel és ezáltal könnyen értelmezhető kimutatásokat készíthessünk. Ezek a szoftverek adatbázisokból, például egy Excel táblából nyerik ki az adatokat. Ezután igényünknek megfelelően különböző grafikonok, diagramok formájában jeleníti meg azokat. Az ilyen programok előnye, hogy rengeteg munkaórát szabadít fel számunkra, amiket más fontos területekbe fektethetünk.

Üzleti analitika (BA) és üzleti intelligencia (BI)?

Hasonlóan hangzik és hasonló adatokat mutat, így könnyű összekeverni a kettőt. Van azonban egy könnyű módja a megkülönböztetésnek. Míg a BI inkább a múltbéli adatokat mutatja, addig a BA inkább olyan statisztikákat készít – múltbéli adatokból -, amelyből következtetni lehet a jövőbeni történésekre.

Nincs még BI a cégednél? Vezesd be a használatát!

A BI segít megválaszolni minden vállalatoddal kapcsolatos kérdésedet. Ráadásul felhasználóbarát módon teszi mindezt, miközben a munkavállalóknak órákat tesz szabaddá. Ha tisztán látod mi történik a cégnél, könnyebben tudsz megfelelő döntést hozni, ami a stratégiát illeti. Emellett átlátod, céged mely részei szorulnak fejlesztésre.

Microsoft Power BI

Mint a legtöbb szoftvernél, a Microsoft a Power BI esetén is lehetőséget biztosít 30 napos, ingyenes próbaverziót, ami után szabadon eldönthetjük, hogy valóban hatékonyabbá teszi-e a vállalat mindennapjait és a döntések meghozását. A szoftver abban is segítségedre lehet, hogy az adatokat csapaton belül, biztonságos módon megoszthassátok, így a munkafolyamatok összehangolhatók. Ebből kifolyólag természetesen távmunkavégzés esetén is könnyedén használható.