Impregnált gipszkarton a fürdőbe: a legfontosabb tudnivalók

nov 3, 2022

Metalloglobus

Gyakorlatilag nem létezik napjainkban olyan építkezés vagy felújítás, amely során ne találkoznánk gipszkartonnal. Ez egyáltalán nem meglepő: könnyen kezelhető, az egészségre ártalmatlan, ráadásul nem hagy maga után nagy koszt. Számos előnyének köszönhetően remekül alkalmazható – ebben az esetben viszont egy kicsit érdemes óvatosabban eljárni.

Impregnált gipszkarton: mi is az pontosan?

A különböző belsőépítészeti és dekorációs célok eléréséhez a gipszkarton termékek kiválóan használhatók. Azonban fontos tudni, hogy a hagyományos változatok csakis száraz környezetben alkalmazhatók, ahol a relatív páratartalom nem éri el a 70%-ot. Ellenkező esetben ugyanis az impregnált gipszkartonok között kell szemezgetnünk. Utóbbi viszont remekül megállja a helyét nedves körülmények között is – ezek számára ugyanis nem okoz semmilyen problémát egy esetleges 75%-os páratartalom sem. A termék nem szenved kárt, miután a hozzáadott adalékanyagoknak köszönhetően alig tárol magában vizet, a nedvesedést követően pedig hamar megszárad. Nem véletlen tehát, hogy sokszor találkozhatunk vele a kulturális, valamint kereskedelmi épületek vizesblokkjaiban. Tipp: a Metalloglobus webáruházban széles gipszkarton választékból válogathatunk minden igényre, kiváló vásárlási feltételek mellett.

Gipszkarton használata a fürdőszobába

A fürdőszobának a szárazépítésénél hasonló módon járhatunk el, mint a lakás többi helyiségnél, valamint az állmennyezeteknél. Ahhoz azonban, hogy a nehezebb szerkezetek is probléma nélkül elbírják a terhelést, kiemelt figyelmet kell fordítani a fémváz kialakításakor. Ezért először feltétlenül a gipszkarton burkolatnak a széleit kell odacsavarozni a vázra, és ezután következhet a frontfelületnek a lefedése. Hasznos tippek:

  • Amennyiben a fürdő falát csempéznénk, úgy legalább két réteg gipszkarton használjunk – a felső minden esetben impregnált legyen.
  • A méretesebb fürdőszobáknál legalább 80%-os relatív páratartalomhoz is ideális terméket alkalmazzunk.
  • A gipszkarton élettartamát jelentősen befolyásolja a fürdőszoba szellőzése – igyekezzünk tehát minél többet szellőztetni.
  • A falon függő alkalmatosságok (pl. bidé, mosdókagyló) esetén mindenképp fémvázat kell alkalmazni a megnőtt terhelés miatt.
  • Érdemes hajlaterősítő szalagot és folyékony fóliát használni, miután teljes mértékben az impregnált gipszkarton sem vízálló.