Mi az a személyazonosság lopás?

febr 13, 2023

Miért fontos az IT biztonság?

Manapság minden vállalat számára elkerülhetetlen a modern információs technológia megfelelő használata. De hogy tudjuk ezt helyen csinálni? Milyen veszélyes leselkedhetnek ránk, ha nincs megfelelő IT biztonsági elemzés? Például a személyazonosság védelme egy meglehetősen fontos szempont. A személyazonosság lopás az jelenti, amikor egy illetéktelen személy információkat gyűjt egy adott személyről és felhasználja azt megszemélyesítésre. Fontos adatok megszerzése után fennállhat a veszély, hogy ez a személy az összegyűjtött információk segítségével hitelkártyát vásároljon, bankszámlát nyisson vagy akár más bűncselekményt kövessen el, anélkül hogy tudnánk róla vagy meg tudnánk ezzel szemben védeni magunkat.

IT biztonság

Milyen formában jelentkezhet veszélyes az interneten?

Személyazonosság lopás történhet például hamis emailről küldött üzenetek által, melyben arra kérnek bennünket, hogy adjunk meg új jelszót vagy banki adatokat valamilyen hamis oldalon, amely úgy lett elkészítve, mintha egy általunk ismert hivatalos oldal lenne. Ez a módon bizalmas információkat próbálnak kicsalnak belőlünk, hogy azokat aztán felhasználják és nevünkben pénzhez jussanak. További veszély lehet, ha véletlenül kártevő szoftvert telepítünk fel, amely történhet egy email melléklet megnyitásával, vagy előugró ablakkal. Ezek a szoftver a korábbihoz hasonlóan jelszavakat gyűjthetnek össze a különböző fiókjainkban. Az adatszivárgások során a személyazonosság tolvajok feltörhetik egy nagyobb intézmény rendszereit is, például egy kormányzati intézmény fiókjait, esetleg kórházi rendszereket vagy biztosítási fiókokat. Ebben az esetben fokozott problémát jelent az adatlopás, hiszen így akár több száz vagy több ezer személy adatait is ellophatják és kedvezőtlen célokra használhatják fel.

Veszélyek a social media felületeken

Manapság sok ember megtalálható a különböző social media felületeken, amelyeken sok esetben magunkról árulkodó információkat osztunk meg, ezzel is elősegítve az adataink ellopásának lehetőségét. A fényképek, videók, események, történések, személyes tapasztalatok és személyes információk megosztásával is veszélynek tehetjük ki magunkat, hiszen a tolvajok időnként megtalálhatják ezeket az információkat és könnyedén visszaélhetnek velük, ezzel jelentős károkat okozva nekünk.