Mi az adathalászat és hogy kell ellene védekezni?

aug 4, 2023

Mit jelent az adathalászat?

Az adathalászat (angolul: phishing) egy kiberbűnözési módszer, amely arra törekszik, hogy megtévessze és általában személyes vagy érzékeny információkat szerezzen meg az áldozatoktól. Az adathalászok (phisher-ek) általában olyan módszereket használnak, amelyekkel megtévesztik az embereket, hogy hitelesnek tűnő weboldalakon vagy e-maileken keresztül személyes adatokat, mint például jelszavakat, bankkártya-információkat, szociális biztonsági számokat vagy más azonosító adatokat adjanak meg.

adathalászat

Az adathalász támadások gyakran úgy tűnnek, mintha valódi és megbízható forrásból érkeznének, például bankoktól, online szolgáltatóktól, szervezetektől, akár a kormánytól. Az adathalászok gyakran használnak olyan elrettentő vagy sürgős üzeneteket, amelyekkel arra késztetik az embereket, hogy azonnal válaszoljanak és megadják az érzékeny információkat, anélkül hogy alaposan ellenőriznék az üzenet hitelességét.

Néhány gyakori adathalász módszer:

  1. E-mailek és weboldalak: A phisher-ek hamis e-maileket küldenek olyan weboldalak linkjeivel, amelyek látszólag hitelesek, de valójában hamisak. Az áldozatok, ha rákattintanak a linkre és beadják adataikat a hamis weboldalon, azok az adatok a támadókhoz kerülnek.
  2. Telefonhívások: Az adathalászok néha telefonhívásokat is használnak arra, hogy áldozataikat megtévesszék, és érzékeny információkat szerezzenek tőlük.
  3. Szociális média: Az adathalászok különböző csalási módszereket alkalmaznak a közösségi médián keresztül, például hamis profilok vagy üzenetek használatával.

Az adathalászat elleni védekezés kulcsfontosságú. Fontos, hogy mindig óvatosak legyünk, és ellenőrizzük az e-mailek és weboldalak hitelességét, mielőtt bármilyen személyes információt megadnánk. Az online szolgáltatók és szervezetek gyakran tájékoztatást adnak az adathalászat elleni védekezésről és a gyanús tevékenységek jelentéséről. Ezenkívül az antivirus és a tűzfalas szoftverek segíthetnek a rosszindulatú tevékenységek felismerésében és blokkolásában.